lunes, 24 de enero de 2022

LA SARGANTANA BALEAR


LA SARGANTANA BALEAR 

(Podarcis lilfordi) és una espècie de rèptil escatós de la família Lacertidae que vivia a les illes de Mallorca,Menorca i illots dels voltants; ha desaparegut de les illes majors, però continua vivint en els petits illots, on existeixen nombrosíssimes subespècies.

Característiques

La Sargantana balear és una sargantana amb escates dorsals granulars, rodones o ovalades, planes, en número de 59 a 91 comptades en un anell en el centre del cos. Talla i coloració molt variable entre poblacions, amb nombroses poblacions amb tendència al color negrós. Els mascles són més grans i robustos que les femelles.

Alimentació

La Sargantana balear té una dieta omnívora; la parteix animal de la dieta és amplíssima i es basa en artròpodes, sobretot coleòpters i formigues. Hi ha canibalisme i també consumeixen les deglucions de pollastres d'ocells nidificants. També mengen les restes de menjar, animals o vegetals, abandonats pels visitants en els illots. No menysprea el consum de cadàvers de vertebrats. També s'acosten arran de mar i capturen crustacis, isópodos. En illes on nia el falcó de la reina, les sargantanes consumeixen restes d'ocells aportats per a encebar als pollastres. La part vegetal de la dieta inclou fulles i brots tendres, flors, nèctar, pol·len i fruits de nombroses plantes.

Reproducció

El període d'aparellament de la Sargantana balear té lloc entre febrer i abril. Les femelles fan una a tres posades de 2 a 4 ous cadascuna.


                             Mes informació: La sargantana balear

                                                                     



2 comentarios:

  1. M'encanta la sargantana.
    Molt bonica la foto i molt ben explicat

    ResponderEliminar
  2. Muchas gracias Marta por compartir ésta información. Es muy interesante

    ResponderEliminar